Therapievormen

FysioHesse_logo
Sinclair Lewisplaats 516
3068 ED Rotterdam
Telefoon 010 - 421 24 00
oefen1
In onze praktijk kunt u terecht voor diverse therapievormen. Hieronder staan deze toegelicht:
FYSIOTHERAPIE
Fysiotherapie behandelt klachten van het bewegingsapparaat. Daarbij kan het gaan om sportblessures, klachten door overbelasting, klachten vanwege een ongeval, ziekte of verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt.
Fysiotherapie houdt zich verder bezig met de behandeling van pijn, bewegingsbeperking, zwelling of ademhalingsproblemen, de begeleiding bij herstel van een botbreuk of na een operatie. Ook kan fysiotherapie iemand opnieuw leren lopen met bijvoorbeeld een prothese.
Bij de eerste afspraak vormen we een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten door u vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek te doen. Op basis daarvan stellen we een persoonlijk behandelprogramma op.
Sinds 1 januari 2006 heeft u geen verwijzing van de huisarts meer nodig voor fysiotherapie. Vanaf deze datum is fysiotherapie voor iedereen direct toegankelijk.
Voor oedeemtherapie (chronische indicatie) is echter wel een verwijzing van huisarts of specialist nodig.
MANUELE THERAPIE
Manuele therapie richt zich op klachten die te maken hebben met de wervelkolom en andere gewrichten. Hierbij wordt vooral gelet op de beweging van botten ten opzichte van elkaar.
Door de gewrichten tijdens de behandeling te laten bewegen wordt de functie verbeterd. Tevens worden de houding en beweging in het dagelijks leven geanalyseerd en worden adviezen aangedragen.
De manuele therapie behandelt o.a. :
*     Hoofd- en nekpijn die ontstaan is uit verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom,
*     Nek- en schouderklachten die uitstralende pijn geven in de armen.
*     Lage rugklachten, die kunnen uitstralen in de benen.
Tijdens een eerste afspraak en onderzoek bekijken we of een behandeling zinvol is. We houden een uitgebreid vraaggesprek met u en we voeren een lichamelijk onderzoek uit. Daarbij kijken we niet alleen naar de klacht zelf, maar kijken we ook waardoor de klachten ontstaan zijn. Daarnaast inventariseren we of u andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Afhankelijk van het onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en een prognose gemaakt.
OEDEEMFYSIOTHERAPIE
Oedeemfysiotherapie bestaat uit lymfedrainage en compressietherapie. De behandelingen worden toegepast, daar waar zich in het lichaam vocht heeft opgehoopt en een onacceptabele zwelling (oedeem) is ontstaan.
*    Lymfedrainage is een  rustige en zachte massagetechniek en is speciaal bedoeld voor het bestrijden van deze zwellingen.
*    Compressietherapie ondersteunt de lymfedrainage door de zwelling compressief te zwachtelen. Na een aantal behandelingen kan vervolgens een speciale elastische kous worden aangemeten.
Altijd zal bij de eerste behandeling uitgebreid worden gekeken naar aard en oorzaak van het oedeem. Daarna wordt bepaald of en hoe er zal worden behandeld. Afhankelijk van oorzaak en locatie van het oedeem, wordt op verschillende manieren gewerkt. Meestal wordt een bepaald lichaamsdeel behandeld, zoals een gehele arm, been of rug.
Lymfedrainage wordt o.a. toegepast bij oedeem-arm bij vrouwen die bij een borstkankeroperatie tevens een zgn. okseltoilet hebben gehad. Hierbij zijn de lymfeklieren in de oksel verwijderd, zodat de lymfeafvoer ernstig is bemoeilijkt.
Maar ook kan een (tijdelijk) grote productie van afvalstoffen oedeem-achtige verschijnselen veroorzaken, zoals het verzwikken van een enkel, een flinke kneuzing of zelfs een zware sportinspanning. Dit soort gevallen is dus ook prima te behandelen met lymfedrainage.
Kenmerkend voor de massagetechniek van de lymfedrainage is dat er vooral gewerkt wordt met rustige huidverschuivingen met een "drukfase" en een "drukloze fase". De drukfase zorgt voor voldoende opening van de kleinste lymfevaatjes vlak onder de huid, die met een soort verschuifbare klepjes zijn afgesloten. Hierdoor kan de lymfe in het lymfevat komen. De drukloze fase geeft de lymfevaatjes weer de gelegenheid zich te sluiten, waarna de lymfe verder kan worden afgevoerd. De afvoer wordt ondersteund, terwijl de afbraak gewoon door het lichaam zelf gebeurt.
De lymfedrainage zelf is zacht en rustgevend. De minimale duur voor een effectieve behandeling is een half uur. Na enige tijd worden door de patiënt vaak lichte tintelingen gevoeld, ten teken dat er 'iets gebeurt' met het oedeem. Vaak is na afloop al een (lichte) afname van het oedeem te zien of te voelen (druk). Voor een goed resultaat zijn altijd meerdere behandelingen nodig.
ONCOLOGIEFYSIOTHERAPIE
Oncologiefysiotherapie richt zich op het behandelen van bewegingsproblemen bij kankerpatiënten. Deze problemen zijn ontstaan door de kanker zelf of door de medische behandelingen ervan. U kunt in alle fasen van de ziekte bij de oncologiefysiotherapeut terecht, dat wil zeggen: voor, tijdens en na de medische behandeling.Oncologiefysiotherapie helpt u bij klachten als: vermoeidheid, conditieverlies, verminderde spierkracht, pijn, fibrose, huidveranderingen, verminderde mobiliteit, verstoorde lichaamsbeleving, spanningsklachten of oedeem.
Kanker heeft naast fysieke ook grote psychische en sociale gevolgen. Iedere patiënt moet leren omgaan met zijn of haar ziekte. De ooncologiefysiotherapie richt zich primair op klachten van het bewegingsapparaat, maar biedt ook ondersteuning en begeleiding.
Ook in die situaties waarin de medische behandelingen niet succesvol zijn, helpt de oncologiefysiotherapie om de kwaliteit van leven zo lang mogelijk in stand te houden.
REVALIDATIE NA CVA
Een CVA (Cerebro Vasculair Accident), een beroerte, betekent letterlijk een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Een CVA kan een grote impact hebben op het leven en brengt vaak lichamelijke problemen met zich mee. De gevolgen van een beroerte verschillen van patiënt tot patiënt en zijn altijd ingrijpend.
Enkele voorbeelden van revalidatie na een CVA:
*     Verbeteren van balans, kracht en conditie
*     Oefenen van de fijne motoriek van de aangedane hand
*     Verbeteren van mobiliteit van aangedane zijde
*     Opstaan uit de stoel en gaan lopen
*     Lopen met of zonder hulpmiddelen
*     Langer achter elkaar wandelen
*     Zelfstandig wassen en aankleden
Door intensief te oefenen komt er weer meer controle over het lichaam. Zelfstandigheid en vertrouwen in het lichaam wordt herwonnen en de kwaliteit van leven kan verbeteren.

 

FysioHesse
Sinclair Lewisplaats 516
3068 ED Rotterdam
T
elefoon 010 - 421 24 00